Tekstvak: Hanny Hazelaar
h.hazelaar@planet.nl
 
Bert Venema
e.ph.venema@unetmail.nl

Expositie 2005

VERRASSENDE EXPOSITIE IN VOORMALIG STORKGEBOUW 

expositie beeldhouwen speksteen cursus workshop bert venema

 

bert hanny beeldhouwen speksteen cursus workshop bert venema

De duo-expositie van speksteenbeeldhouwer Bert Venema en kunstschilderes Hanny Hazelaar mag als zeer geslaagd worden beschouwd. Toen Venema - het was voor hem zijn debuut-expositie - door bovengenoemde kunstenares werd gevraagd samen te exposeren, was hij aanvankelijk wat terughoudend. Hij was toch wel gehecht aan "zijn kindjes", maar, zo vervolgde hij, "beter verkopen dan in een doos op zolder stallen."

Als ik naar zijn bijzondere creaties sta te kijken, komt hij al spoedig op me af en begint bevlogen te vertellen over de vele verschillende soorten speksteen en de vindplaatsen, die van Duitsland tot Brazilië reiken. (Hijzelf vindt het overigens in de winkel om de hoek.) Speksteen is een zachte steensoort, aldus de kunstenaar en staat nr. 1 op de schaal van Mohs (dit is een hardheidsschaal - kwarts heeft nr. 7 en diamant nr. 10). Het is dus erg zacht en daardoor relatief makkelijk te bewerken.

 

Alvorens Bert begint te werken, kijkt hij goed naar de vormen en patronen van de steen en wordt hij a.h.w. een met de materie. Zijn vrouw weet soms niet meer wat nou de steen is en .......

Maar nu even serieus, want hierna kan zijn scheppende werk beginnen en al beitelend en vijlend ontstaat er meestal een abstracte, maar ook wel een figuratieve vorm, die hij altijd wel een passende naam weet te geven.

 Voordat zijn beeldjes klaar zijn moeten ze nog wel afgewerkt worden, wat misschien nog wel het meeste werk is. Ze worden van grof naar fijn geschuurd met diamantschuurblokjes en ten slotte gepolijst met polijstpasta, zodat de kleuren en patronen goed tevoorschijn komen. Het resultaat is een pronkstuk dat uitblinkt door zijn eenvoud en schoonheid. En wie wil dat nou niet in zijn huiskamer !? 

expositie beeldhouwen speksteen cursus workshop bert venema

Hanny Hazelaar (ook al zo’n enthousiast persoon) is op latere leeftijd begonnen met met een opleiding aan de Rietveld-academie, en heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld. Zij maakt gebruik van zgn. “oilbars”. Dit zijn grove staven olieverf, die ze op het papier aanbrengt en vervolgens weer afwrijft. Dat lijkt vreemd, maar het pigment blijft achter. Dan brengt ze daar overheen weer acrylverf aan, die ze er ook weer afwrijft, waardoor het wit van het papier zichtbaar blijft. De twee soorten pigment werken op elkaar in, zodat de kleuren gaan vibreren en stralen, en je een mooi licht in het schilderij krijgt. Zij kan zich helemaal verliezen in deze manier van schilderen, en dat is dan ook terug te zien in haar prachtige kleurrijke schilderijen van Haarlemse monumenten.

 

Verder schildert ze ook, zoals zij het zelf zegt, "in series", kleine portretten van vogels en bloemen en heeft ze ook meegedaan aan een wedstrijd om de binnenmuur van een kapel te beschilderen, getuige haar schilderij met een Maria-achtige afbeelding. U merkt het wel, zij is net als haar schilderijen ook zelf een kleurrijke vogel die graag haar vleugels uitslaat.

expositie beeldhouwen speksteen cursus workshop bert venema

De expositie is ondanks de tropische temperaturen goed bezocht ( ik was nog even bang dat verf en beelden in elkaar zouden versmelten, misschien wel een idee voor een volgende expositie) en ik zie al uit naar een eventueel vervolg.

 

© De heer M. Van ES